Knuffeltherapie

therapie-knuffel-home

Knuffelen is echt een basisbehoefte. Het geeft je troost, emotionele ondersteuning en het gevoel dat je er mag zijn. Knuffelen heeft zoveel positieve effecten dat je het eigenlijk als een soort wondermiddel kunt zien. Het mooie is dat knuffelen een vorm van communicatie is zonder woorden, een taal die iedereen begrijpt, van baby tot volwassene.

Knuffeltherapie-sessies zijn vaak heel bijzonder, juist omdat er zoveel gebeurt op een heel eenvoudige manier, zonder enige vorm van hulpmiddelen: gewoon twee mensen die samen op een respectvolle en veilige manier dicht bij elkaar zijn. Tijdens knuffeltherapie bepalen we samen van tevoren, meestal via e-mail, wat jouw grenzen zijn en zal ik mijn best doen om jouw behoeften te begrijpen. Voor de ene persoon kan dat betekenen dat je gewoon in elkaars armen ligt, terwijl iemand anders behoefte kan hebben aan meer lichamelijk contact. Jij bepaalt wat belangrijk voor jou is en op welke manier je dat wilt ervaren.

In de praktijk is het bijvoorbeeld belangrijk om af te spreken hoe we gekleed zijn: je kunt je dagelijkse kleding dragen of bijvoorbeeld een pyjama of joggingpak. Je kunt aangeven of je naast het omarmen ook andere vormen van aanraking wilt, zoals aandacht voor je gezicht, zachte strelingen door je haar, zachte handen over je rug, een voetmassage, enzovoort. Jij geeft aan wat voor jou belangrijk is. Wil je praten? Dat kan. Wil je liever stilte? Dat is ook prima. Je kunt zelfs je eigen muziek meenemen. Misschien wil je even een half uurtje in slaap vallen terwijl je geborgen bent in iemands armen, dicht tegen elkaar aan.

In de praktijk blijkt hoe genezend zo’n sessie kan werken. Gewoon tegen iemand aanliggen zonder dat er dingen gebeuren die je niet wilt. Leren dat ik nooit over jouw grenzen zal gaan in zo’n situatie. Dichter bij je eigen gevoelens komen als het gaat om intimiteit. Leren dat je niet bang hoeft te zijn om naast iemand te slapen. Heel vaak vormen knuffeltherapiesessies een opstapje naar meer lichamelijk bezig zijn, zoals massagetherapie of yonitherapie.

Een knuffeltherapie kan verrassende wendingen nemen. Ik herinner me een specifieke sessie, maanden geleden, met een jonge vrouw die voornamelijk negatieve ervaringen had gehad met mannen, zelfs al van jongs af aan. In onze eerste sessie hebben we nauwelijks gesproken. Ze heeft misschien twintig woorden gezegd in die twee uur. Een groot deel van de tijd lag ze bevend als een rietje in mijn armen. Achteraf vertelde ze me dat ze bang was, maar ook een enorme behoefte had aan die omarming “zonder dubbele agenda”, zonder dingen die ze zelf niet wilde maar ook niet durfde te weigeren. De tweede sessie was voor mij heel verrassend: ze heeft bijna twee uur lang onafgebroken gepraat en gehuild. Ze deelde dingen met me die ze nog nooit aan iemand anders had verteld, dingen waarvan ze dacht dat ze het nooit durfde te delen. Het waren harde verhalen. Aan het einde van de sessie kwamen we erachter dat er eigenlijk geen sprake was geweest van knuffelen… Maar dat maakte niet uit. Daarna hebben we ergens samen een kop koffie gedronken en hebben we nog meer gepraat. Ze vertelde me hoe helend het voor haar was geweest om voor het eerst de bescherming van een man te ervaren, om de veiligheid van een paar armen om haar heen te voelen zonder bang te hoeven zijn. Die warmte en dat gebaar, iets wat ze nog nooit had gekend, gaven haar het vertrouwen en de moed om eindelijk alles eruit te gooien. Nu haar grote geheim niet langer alleen in haar hoofd zat, voelde ze zich bevrijd, open, vrij, blij en dankbaar.

Het belang van knuffelen wordt ook onderstreept door verschillende artikelen, zoals te lezen is op
Cosmopolitan.nl: Wetenschappelijk bewezen: waarom knuffelen goed voor je is
Vrouwblog.nl: 8 redenen waarom knuffelen goed is voor je gezondheid
mens-en-gezondheid.infonu.nl: Knuffelen is goed voor je!