BV over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

Carla*, een BV, vertelt me waarom ze voor yonitherapie heeft gekozen. Ze deelt haar ervaringen met seksueel geweld in haar jeugd, verkrachting en grensoverschrijdend gedrag. Dit heeft geleid tot een depressie, zelfmoordpoging en vlucht in alcohol. In haar huwelijk was seks pijnlijk en verlangen bevroren. Ze fakete orgasmes en durfde geen nieuwe mannen in haar leven toe te laten. Haar zelfbeeld als artieste en succesvol persoon botste met haar negatieve zelfbeeld.

Naast de behandeling bij haar psychiater voor haar verleden van seksueel misbruik, wil Carla ook het lichamelijke aspect aanpakken met yonitherapie. Ze hoopt haar angsten voor seks en relaties te overwinnen, maar beseft dat dit geen snelle oplossing is na bijna 40 jaar van problemen. Ze uit haar angst voor wat er zal gebeuren, een onderwerp dat we uitgebreid via e-mail hebben besproken. We gaan ervoor.

Na de sessie van iets meer dan vier uur praten we na bij een kop thee. Carla deelt haar ervaring en ik luister aandachtig naar haar. Haar blik is zachter en ze spreekt rustiger. Het belangrijkste voor Carla was dat ze iets heeft gevoeld wat ze niet kende: zichzelf. Los van verplichtingen naar anderen, seksuele verwachtingen en de druk van anderen, kon ze zichzelf ervaren. Ze heeft voor het eerst een orgasme beleefd zonder te hoeven doen alsof en zonder het vieze gevoel dat ze eerder had.

Carla is verrast door haar eigen reacties, haar overgave, het gebrek aan angst en het gevoel van vrijheid. Ze is verbaasd dat ze zich zo open heeft kunnen stellen zonder bang of beschaamd te zijn, behalve in het begin. Ze geniet ervan dat ik haar behandel als Carla, niet als een bekende persoonlijkheid. Gewoon zoals ze is, een mooie, warme, lieve en humoristische dame.

We spreken af dat Carla zich voorlopig op zichzelf en haar ervaringen zal concentreren. Sinds haar eerste bezoek hebben we elkaar nog enkele keren ontmoet, wanneer ze tijd kon vrijmaken in haar drukke agenda. Het gaat goed met haar: ze bekijkt zichzelf positiever, maakt zich minder zorgen over een paar extra kilo’s en is minder bang in contact met mannen. We zijn nog niet waar ze wil zijn, maar ze voelt zich voor het eerst veel vrijer…

* Carla is (uiteraard) een schuilnaam…