Project Unbreakable

Op 19 jarige leeftijd startte de Amerikaanse studente Grace Brown in 2011 het Project Unbreakable. Ze fotografeerde vrouwen en mannen die seksueel en fysiek misbruikt zijn: een foto waarop zij een bord of papier vasthouden met een citaat van hun misbruiker. Vaak keiharde beelden van moedige mensen die duidelijk maken aan de wereld dat zijn niet meer zwijgen en dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat hen overkomen is, dat zij zich niet schuldig moeten voelen of schamen voor wat er gebeurd is, dat is voor de daders . Het zwijgen doorbreken werkt helend en steunt lotgenoten. Ze zijn Unbreakable.  Er staan meer dan vijfduizend foto’s op de site van evenzovele slachtoffers van over de hele wereld. De sites wijsprekenvooronszelf.be en ikzwijgnietmeer.be doen iets soortgelijks, niet met foto’s maar met woorden. Krachtige, moedige maar vaak snoeiharde getuigenissen. Het lezen méér dan waard.