De eerste keer…

Je eerste keer…. de meeste vrouwen ‘groeien’ als het ware in hun eigen seksualiteit vanaf hun tienerjaren. Een minderheid is ook op latere leeftijd nog nooit een seksuele relatie gehad. Vaak steekt dan de angst op: wat als het zover is… ga ik het wel goed doen… wat verwacht een man… ik ben onzeker over mijn lichaam… is mijn lichaam wel normaal… ben ik er niet te oud voor… hoe reageer ik als… enz. enz. Een yonitherapie sessie is een uitgelezen plaats om over dit soort dingen te praten, uitleg te krijgen, gerustgesteld te worden.
Marianne is achter in de dertig, heeft een leidinggevende functie in de bankwereld en is nog maagd. Door wat ze thuis heeft meegemaakt met haar ouders zijn mannen nooit aantrekkelijke wezens voor haar geweest. Maar nu de teller bijna op 40 staat begint ze te beseffen dat het leven haar door de vingers glipt. Ze heeft door de jaren heen leren omgaan met haar verleden en heeft dat redelijk een plaats kunnen geven. Ze voelt dat ze graag een relatie zou willen hebben, maar is ook eigenlijk bang voor ‘wat haar te wachten staat’ in een (seksuele) relatie. We hebben een heel lang gesprek over haarzelf en voor de eerste keer in haar leven vertelt ze over wat ze heeft meegemaakt. Wat haar angsten zijn, waar die vandaan komen. Tranen. Ze stelt zich kwetsbaarder op dan ze dacht dat ze zou kunnen. Na bijna drie uur praten beginnen we langzaam met een massage en de eerste keer gaat dat niet verder dan ‘slipje aan’. De volgende keren doorlopen we allerlei stappen. We praten open over mannen en vrouwen, hoe mannen tegen dingen aankijken, hoe vrouwen die ervaren. De massages evolueren geleidelijk aan naar een volledige yonimassage. Het is duidelijk dat ze van zichzelf begint te genieten, zichzelf mooier gaat vinden, het spannend vindt wat er met haar gebeurt. Het feit dat een man haar zo intiem aanraakt maakt haar angst voor intiemere relaties met mannen kleiner. We verkennen, praten, lachen, doen. Ruim een jaar later belt ze mij op een avond: ze heeft een vriend! Ze komt nog eens langs voor wat pep-talk en last-minute geruststellingen. Enkele weken later komt de email binnen met als subject-regel: “Ik ben geen maagd meer”……..