Borstamputatie

De gevolgen van een amputatie van één of beide borsten, zelfs na een reconstructie, kunnen diep ingrijpen op je vrouw-zijn. Het is heel moeilijk om weer de draad van je leven op te nemen en je lichaam terug te accepteren. In de loop van de tijd is mij gebleken dat Yonitherapie een heel positieve invloed kan hebben op de verwerking van het verlies en het leren vrede nemen met de nieuwe situatie van je lichaam, het kan je helpen dingen een plaats te geven, terug je lichaam te accepteren en van je lichaam, en vooral van jezelf te houden.

 


 

Ergens in begin 2015. Roos wil vrijwel direct een yonitherapiesessie boeken. Als ze komt blijkt dat ze nauwelijks een dag of tien gehoord heeft dat ze een borstamputatie moet ondergaan en ze moet over een paar dagen “binnen”. Ze wil nog éénmaal heel veel aandacht voor haar borsten. We doen een speciale peeling en een lekkere warme pakking van groene klei. En nog wat leuke dingen. Ze is blij en diep ongelukkig tegelijkertijd. We praten tussendoor veel. Ook over haar borsten, hoe het zal zijn. Zal ze zichzelf nog mooi kunnen vinden? Zal ze ooit nog voor een man uit de kleren durven gaan? Zal de kanker écht helemaal weg zijn? Ze heeft haar camera mee en we organiseren ter plekke een soort fotoshoot. Plots herinner ik mij dat ik ergens nog een voorraadje gipsverband heb en stel voor een gipsafdruk te maken van haar borsten. Nauwelijks een uur later verwijder ik de gips van haar lichaam: een mooie afdruk van haar borsten. We liggen op het massagebed nog een uurtje te babbelen en knuffelen. Na vier uur een heel intieme en mooie sessie, compleet rond haar borsten, gaat ze na een stevige knuffel blij én verdrietig naar huis.

Thuis heeft ze, maanden na de operatie, met de hulp van een kennis de gipsafdruk van haar borsten gebruikt als mal voor een afgietsel. Ze heeft het liefdevol gepolijst en geverfd. Nu staan haar borsten, fier op een voetstukje, in haar slaapkamer. Inmiddels heeft ze ook voor een borstreconstructie gekozen en mij beloofd tzt het resultaat te komen tonen. Ik ben benieuwd.

Onderstaande afbeeldingen zijn NIET van Roos maar voorbeelden van een gips-afdruk en het resultaat van een afgietsel. Deze voorbeelden zijn NIET door mij gemaakt.

breast-cast

breast-cast-ready