Scheurtjes in het plafond…

Ik ben een vrouw van midden veertig, 20+ jaar gehuwd, heb drie kinderen, werk samen met mijn echtgenoot in ons eigen bedrijf, we hebben een twaalftal mensen aan het werk, dus moeten we beide keihard boksen om de boel draaiende te houden. Je kan je voorstellen dat dit, om het vriendelijk te zeggen, een ontzettend druk leven is. Langzamerhand had ik, als ik ’s avonds naar bed ging, door de stress en vermoeidheid steeds minder zin in seks.

Mijn man had daar klaarblijkelijk geen last van, langzamerhand werd seks voor mij meer corvee dan plezier. Wat er overbleef was meestal het dagelijks pleziertje van mijn man.

Mijn eigenbeeld veranderde, voelde mij minder vrouw, minder sexy. Vond dat ik mijn man tekort aan het doen was. En meer van dat. Ik was op zoek naar begeleiding voor ons probleem maar mijn man stond hier niet achter omdat er met ‘hem’ niet echt iets aan de hand was. Ik ben dan o.a. op internet gaan zoeken naar hulp. Ik hoopte via een ‘gewone’ massage terug ontspannen te geraken, meer zelfvertrouwen in mijn lichaam te krijgen, dichter bij mezelf te staan. Via massagetherapie.be ben ik toevallig terecht gekomen op de link naar yonimassage. Tot op dat moment wist ik niet eens van het bestaan van dat soort massage af. M.a.w. ik was écht niet op zoek naar avontuurtjes of wat dan ook.

Na meer dan een half jaar lang die yonimassage website van voor tot achter gelezen te hebben heb ik een paar maanden geleden de stoute schoenen aangetrokken. Ik woon even onder Amsterdam dus het was wel een eind weg, maar om de een of andere reden trok het hele concept mij érg aan. Maar toch was ik een beetje bang, dus koos eerst voor een ‘gewone’ massage om te voelen bij wie ik precies terecht kwam. Dat was een ongelofelijk heerlijke ervaring. Ik lag daar helemaal in mijn blootje (geen vereiste, daar had ik zélf voor gekozen) bij een vreemde vent en ik voelde mij volkomen veilig! In onze gesprekken kwamen we vanzelf terecht bij yonimassage. Een afspraak voor mijn eerste yonimassage werd snel gemaakt. De afstand heen en weer naar Antwerpen leek al véél kleiner  . Mijn typisch hollandse nuchtere kijk op het hele gebeuren was verdwenen en ik keek uit naar de eerste yonimassage.

En daar begint mijn avontuur dat nu al een aantal sessies kent. Zijn uitgangspunt ben ik. Tot mijn eigen grote verbazing ben ik in staat te praten over zaken die mijn beste vriendin nog niet weet, kan open zijn over intieme details en hij is attent genoeg om duidelijk te horen wat niet gezegd wordt en merkt ook aan mijn lichamelijke reacties wat er met mij gebeurt. Zijn aanpak is attent voor gevoeligheden maar vooral heel open en direct. De sessies zijn een doorlopende afwisseling van praten en massages. Ik voel dingen die ik totaal vergeten was, leer dingen over mijzelf die ik niet gekend heb. Het is een mooie ervaring om te voelen met welk respect ik behandeld wordt, de aandacht voor mijn lichaam is heerlijk en opwindend, ben ik dat? Nu, een aantal sessies verder, merk ik iedere keer weer dat ik nieuwe dingen tegenkom, nieuwe dingen over mijzelf, mijn relatie, nieuwe gevoelens ontdek. Het is, zoals hij het noemt een reis naar mijzelf.

Wat er precies tijdens deze sessies gebeurt is hier minder belangrijk. Het is een combinatie van ontdekken, ervaren, terugvinden, grenzen verleggen, genieten, opwinding. Ja dat ook, natuurlijk is dat opwindend. Hetgeen er gebeurt is per definitie behoorlijk intiem te noemen. En nog geen seconde heb ik het idee dat ik bepoteld wordt. En hoewel uit de discussie blijkt dat dat nogal in twijfel getrokken wordt, zorgt hij er voor dat, zelfs als ik het beslist anders zou willen, stevig de afgesproken grenzen bewaakt worden en gaat nooit over de streep. Dat geeft mij alleen maar meer mogelijkheden om dingen naar buiten te brengen en demoontjes aan te pakken die ik al een half leven meesleep. Voor wat moet ik nog bang zijn bij hem?

Het resultaat tot nu toe? Ik lig niet meer de scheurtjes in het plafond te bewonderen, maar geniet terug intens van seks. Ik neem initiatief, experimenteer. Doe na iedere sessie mijn huiswerk. Maak mijn ventje zelfs wakker om te vrijen en te knuffelen, terwijl ik vroeger doodstil het bed inkroop om te voorkomen dat hij wakker werd en…. Ik voel mijzelf jonger, vrolijker, mooier, begeerlijker. Anderen zien dat er “iets” aan mij veranderd is. Mijn ventje geniet en ik ook. We beginnen terug te praten over seks en ik durf voor het eerst in mijn leven, gepushed door Bernard, duidelijk te maken hoe ik graag dingen heb, waar precies “mijn plekje” zit en breek daarmee iets open: ook mijn man vertelt iets over wat hij prettig vindt. Yoni-therapie heeft mij mijn lijf terug leren voelen, mijn vrouwelijkheid weer doen ontwaken, de schoonheid van mijzelf en mijn lijf laten terugzien.

Voor mij is dit absoluut therapie, niets meer maar absoluut niets minder. Ik begrijp best dat dit niet voor iedereen is, maar voor mij heeft het de vrouw in mij teruggehaald, mijn seksleven nieuw leven ingeblazen en ik ben eens te meer bewust van het feit dat ik een vrouw ben, bruisend. Op een forum schreef iemand dat het de intentie van een therapeut moet zijn om de patiënt zo snel mogelijk op eigen benen te laten staan. Awel, daar is hij volkomen in geslaagd. Als je dit proces geen therapie kan noemen, ook al ligt het buiten het gewone, dan weet ik het écht niet meer. Ik denk trouwens dat het een van de weinige vormen van therapie is waarbij ook je seksualiteit niet alleen theoretisch behandeld wordt. Mijn volgende afspraak is al gemaakt…..

En wat ze mij een sessie later schreef:

“…..Vanochtend nog zitten bedenken hoe mooi je mijn leven maakt. Er zijn zoveel dingen die anders alleen maar vluchtig aan mij voorbijgingen. Nu beLEEF ik alles veel intenser. Luisteren naar muziek, woorden, voelen van mijn lichaam. Allemaal dingen die voordien veel minder diep kwamen. Jij bent de eerste die mij echt heeft doen inzien dat ik mij heel mijn leven heb weggecijferd (zelfs in mijn jeugd altijd maar voor anderen bezig geweest, slaafje geweest) en jij bent vooral de eerste die er wat mee doet. Dankzij jou vind ik een weg, zin in de dingen. Wat een fantastisch gevoel…..”