Is seks voor mij voorbij?

Charlotte (*) is 42. Als ze de eerste keer contact met ons opneemt is de teneur van haar email erg negatief over haarzelf. Ze werkt en voelt zich op haar werk een grijze muis. Ze sleept zich de werkuren door en als ze thuiskomt begint het huishouden, koken, snel nog boodschappen doen….. ze rent van hier naar daar en komt duidelijk niet meer aan zichzelf toe. De vrouwelijke lezers herkennen dit wel 🙁

Ze is al 19 jaar getrouwd met René (*), een redelijk succesvol kaderlid van een multinationale onderneming. De centjes die beiden binnenbrengen geeft hun een redelijk comfortabel leven. Voor de buitenwereld lijkt alles koek en ei, het ideale koppel. De seks is “labeur” geworden, zijzelf beleeft er weinig plezier aan, zelden eigenlijk, voor hem is alles o.k. Seks is beperkt tot het bevredigen van zijn behoefte en voor haar wordt het steeds oninteressanter. Ze begint ook een steeds slechter beeld van zichzelf te ontwikkelen, ze is minder bezig met haar uiterlijk en kleding dan vroeger. Toch is ze een mooie vrouw voor haar leeftijd. Volgens haar vriendinnen toch, want zélf ziet ze dat al niet meer zo.

Ze heeft al therapie achter de rug. En een one-night stand met een aantrekkelijke man waar ze voor viel, ondanks haar huwelijk. Niet te weerstaan. Leuke kerel, veel plezier, veel gepraat maar de seks was een beetje eenzijdig. Ze vond het wel leuk, leuker dan thuis, maar ze kwam niet aan haar trekken, het was eigenlijk, geeft ze achteraf toe, zoals thuis maar weer met wat spanning erin.

Als ze onze site leest, en het internet regelmatig afschuimt (stiekem als manlief er niet is), leest ze met grote interesse de verhalen van vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten. Ze doet mee aan discussies over nagenoeg van alles wat te maken heeft met seksualiteit. Langzaamaan begint ze het aan zichzelf toe te geven: ze heeft wél behoefte aan seks, aan aandacht. Ze weet binnen in haar dat ze alles heel graag weer wil beleven, zoals vroeger, maar wil het eigenlijk niet toegeven.

Ze wil ook een yoni-massage, maar moet dat doen buiten het medeweten van haar echtgenoot. We hebben het erover, of dat wel verstandig is, hoe ze daar achteraf mee omgaat. Ze is heel duidelijk en weet wat ze wil. Ze ziet het als een erotisch avontuur, niet als seks. Ze wil een luisterend oor, ze wil weer het middelpunt van de belangstelling zijn, mooi en aantrekkelijk zijn, maar ze weet niet hoe. Ze wil zich weer op en tot vrouw voelen. Ze weet dat ze van een yoni-massage geen wonderen mag verwachten, we praten via emails en msn hier vrij open over.

Eenmaal op de massage praten we eerst een half uurtje. Een glaasje wijn, ze weet dat dat haar wat kalmeert, minder zenuwachtig maakt. Langzaam begint ze vertellen, praat vaak heel afstandelijk over haarzelf, alsof ze zichzelf analyseert. Dat grijze muis ding zie ik niet zo. Ze is een leuke, frisse vrouw met leuke lichtjes in haar ogen en een écht ontwapenende smile. Voorzichtig begint ze wat te vertellen over thuis, haar eerste liefjes, eerste seks, de tegenvallers, de weinig keren dat ze redelijk van seks heeft genoten. Masturberen gaat ook niet al te best, klaarkomen behoort tot de zaken die in een verleden liggen. Speeltjes heeft ze meer voor haar man en die gebruikt ze alleen maar als het hém uitkomt. Fijne man, goede partner, goede papa, dat is duidelijk, maar als het over seks gaat weet hij waarschijnlijk ook niet beter. Praten kan ze al niet, als ze dat al probeert komt haar preutse seks-bestaat-niet opvoeding boven. Ze hoopt later eens samen met haar man te kunnen komen.

Het gesprek is leuk, geeft mij een beeld van wie ze is. We stellen een doel voor deze sessie: lekker genieten van de aandacht, zoeken naar dingen die goed aanvoelen. Niets overhaasten, emoties toelaten, aangeven wat ze leuk en niet leuk vindt. Orgasme is geen doel. Ze verwacht het ook niet maar hoopt er wel op. Langzaam maar zeker slaagt ze erin om redelijk open over haar gevoelens te praten.

De massage die langzaam begint maakt haar voor het eerst écht rustig. Ze komt onze afspraak na en geeft geregeld commentaar over wat ze voelt. De zijkanten van haar borsten, de onderkant van haar rug, haar billen, haar nek…. Als ze omdraait pauzeren we even en praten over wat ze voelde. Ze gaat huilen. Vertelt dat ze dat zo gemist heeft, dat ze dacht dat ze dat gevoel nooit meer zou meemaken. Ze vertelt een aantal dingen die in haar zitten en nodig eens naar buiten moesten komen.

Langzaamaan begint de massage van de voorzijde. Ze kijkt met plezier naar haar tepels die hard worden als haar buik intensief gemasseerd wordt. Ze lacht en zegt dat ze zich goed voelt. Maar ook breken af en toe weer vrij heftige emoties door. Ze lacht en huilt, van blijdschap dat ze voelt wat ze voelt. Van verdriet ook, soms woede. Tot mijn verbazing geeft ze af en toe spontaan aanwijzingen wat ze prettig vindt, haar borsten, de zijkanten, haar buik, haar handen. Als de yonimassage heel geleidelijk begint wordt ze stiller en stiller, bijt af en toe op haar lip. Naarmate de massage directer wordt laat ze duidelijk merken dat het fijn is, ze geeft af en toe het afgesproken signaal dat “ga maar door, het gaat goed” betekent. Als de yonimassage veel verder is komen zeer tal van emoties los.

Als de yonimassage ten einde is, ligt ze in foetushouding op de massagetafel bij te komen. Klaarkomen kon ze niet, maar dat was ook niet het uitgangspunt, het doel. Wel vertelt ze, in de zachte afsluitende massage hoe ze zich voelt, wat ze gevoeld heeft. Ze vertelt dat ze het nog steeds moeilijk heeft om haar gevoelens te uiten, hoe ze niet durfde kreunen (wat moet die man wel niet van mij denken) en teveel te bewegen (zelfde……) hoewel ik, tot haar grote verbazing, haar vertel dat de werkelijkheid toch wel en beetje anders was.

Achteraf praten we nog even. Ze is blij, ze straalt en is duidelijk trots op haarzelf. Zij het met de donkere kant ervan dat ze het stiekem moest doen, er thuis niet over kan praten. Wél voelt ze dat ze een nieuwe en lange weg is ingeslagen. Ze heeft gepraat over hetgeen ze niet kon praten, ze heeft gevoelens terug laten komen waarvan ze dacht dat ze weg waren. Dingen vallen op z’n plaats. Ze beseft dat ze een stuk van haar eigen (seksuele) leven in handen kan nemen, zorgen dat ze stukje bij beetje terrein moet terugwinnen, bij haarzelf en in haar relatie. Ze beseft ook dat ze in staat is om ook haar relatie op seksueel gebied te veranderen en beseft dat ze nog een fikse weg moet afgaan. Ze begrijpt nu ook dat ik niets anders heb gedaan om haar te helpen deurtjes te openen, aansporen haar demonen aan te pakken, over dingen te praten en gevoelens weer naar buiten te laten komen.

In de week erna krijg ik een telefoontje waarin ze blij vertelt dat ze al masturberende, zij het met veel moeite, een orgasme heeft gehad. We maken ook een nieuwe afspraak om samen weer een stukje op haar levensweg te lopen. Mooi toch? 🙂

(*) Namen om privacy redenen aangepast.